Flakstad kommune ligger i Vest-lofoten og består av Flakstadøy og den nordlige delen av Moskenesøy. Kommunenavnet Flakstad har uklar opprinnelse, kanskje kommer det av "flag", som betyr bergvegg. Det gamle navnet på Flakstadøy er Vargfot.
Flakstad Formandskabsdistrict ble opprettet i 1838 på grunnlag av Flakstad prestegjeld og besto av nåværende Flakstad og Moskenes kommuner. Kommunen ble delt da Moskenes herred ble egen kommune i 1916. Kommunene ble sammenslått igjen ved kommunereformen i 1964, men i 1976 ble kommunene igjen delt.
I 1900 hadde Flakstad herred 3007 innbyggere, og herredet besto av nåværende Flakstad og Moskenes kommuner. Befolkningen bodde spredt i området, fordelt på til sammen 121 bebodde og ubebodde øyer. Det var 116 små øyer, samt Flakstadøya, Kunna, Torvøya, Moskenesøya og Andøya. Lensmannen holdt til på Ramberg og presten på Flakstad. Flakstad er navnet på både herredet og kirkestedet (gnr. 30).
Flakstad grenser til Moskenes kommune i sørvest og Vestvågøy kommune over Nappstraumen i aust. På yttersida (i nordvest) ligg Norskehavet og på innersida (i søraust) grenser Flakstad til Vestfjorden. I utstrekning er kommunen 178,09 km² hvorav 9,32 km² er vannareal. En del av Flakstads areal som ligger på Moskenesøya inngår nå i Lofotodden Nasjonalpark.
Kommuneadministrasjonen ligger på Ramberg, og kommunen har ca. 1.200 innbyggere (2021). Europavei 10, også kalt Kong Olavs vei, går gjennom Flakstad og fortsetter helt ut til Å. Største delen av bebyggelsen i Flakstad ligger på yttersiden av Lofoten, mot storhavet, bl.a. i fiskeværene Ramberg og Fredvang. Inn mot Vestfjorden finner vi Sund, Skjelfjord, Nesland og Nusfjord. På østsiden ligger et av de største fiskeværene, Napp.
Flakstadøya omkranses av tildelts sterke tidevannsstrømmer som Nappstraumen og Sundstraumen. Fisken har alltid vært grunnlaget for bosettingen med det store skreifisket om vinteren som aller viktigste inntektskilde. De siste tjue-tretti årene har også oppdrett av laks og lakseyngel fått en større betydning i kommunen.
På Flakstads ytterside finnes de lange, kritthvite sandstrendene hvor midnattssola i perioden 27. mai til 15. juli kan nytes i fulle drag. Tar du turen opp på en fjelltopp vil midnattssola virke enda mer fascinerende. Og når kald nordavind strømmer mot de samme strendene er det duket for vannsport som brettseiling og kiting. Vi unnlater heller ikke å nevne det "dramatiske skuespillet" som oppstår når havtåka ruller inn og pakker alt og alle inn i sitt ulne teppe. Da rømmer befolkningen til stedene på innersida av øya som Nusfjord og Nesland.
Leder Einar Benjaminsen
Tel 957 42 727
Sekretær Kjell Inge Nilsen
Tel 995 16 132
Flakstad Historielag
c/o Einar Benjaminsen
Flakstadveien 35, 8382 Napp
Org.nr. 917 191 301
Bank: 4750 42 93110
Vipps: 122524