Skip to main content

Husmannsplassen Bulia

Bulivand var husmannsplass under væreieren i Sund. I 1900 bodde Markus Hansen, f. 1863 i Velfjord i Brønnøy, med kona Anna, en sønn og to døtre samt en tjenestedreng på plassen.

Fem år senere er to sønner til født. Markus drev denne plassen helt fram til 1939 da alderdommen gjorde at han ikke klarte det mer. Nå fikk Sigvart og Konstanse Karlsen overta, bygde seg nytt hus der, og i 1982 ble de eiere av eiendommen. Markus døde i 1952.

I det andre huset på bildet over bodde Johan og Agathe Edvardsen. Han er oppført i folketellingen 1910 som fisker og strandsidder. Etter som tida gikk, barna flyttet ut og husfolket forlot denne verden, ble det sønnen Arthur som overtok. Han bygde kai og bu ved sjøkanten og drev fiske fra en ombygd firroring med styrehus og motor. Vi ser også at han hadde hjell på siden av bua hvor han produserte sin egen fisk. De øvrige fiskehjellene tilhører været.

På andre siden av Bulivann skimtes skivene til 300-meteren for skytterlaget. Bulivann ble også flittig brukt om sommeren til å bade i, og flere barn har nok tatt sine første svømmetak der. En artig sak er at på nordsiden (t.v.) av vannet var dameplassen, og i motsatt ende herreplassen.

Bulia Markus Hansen

Bildet viser det lille huset deres i Bulia med Markus utenfor, og på det store bildet ovenfor kan du så vidt skimte huset til venstre i bildet.