Skip to main content

Fant aviser fra 1861 under tapetet

Våren 1968 ble det gamle bakeriet og eldhuset til væreiergården i Sund revet for å gi plass for ny vei gjennom fiskeværet. Bygningen er markert på bildet fra ca. 1900 med en rød strek.

Under rivningen ble det funnet noen gamle aviser fra 1861 som hadde tjent som underlag for tapet i et av rommene i andreetasjen på bakeriet. Disse rommene var tidligere brukt til bolig for arbeidere.

Avisene var eksemplarer av Christiania-Posten som var en norsk dagsavis som ble utgitt i Oslo fra 1848 til 1863. Avisen utkom første gang 17. mai 1848. Mange av artiklene var så godt bevart at de tydelig kunne leses. Men gamle aviser til tross, husene som ble revet var nok mye eldre enn avisene. Avisene var nok brukt under en oppussing av rommet. Også tapet ble avdekket i flere lag, det var vanlig at ettersom tapetet på veggene ble falmet, ble nytt klistret utenpå.

Under rivningen av husene kom flere gjenstander fram fra kriker og kroker. Om dette ble tatt vare på eller kastet, vites ikke. Bakerovnen, ildstedet fra eldhuset og to syv meter høye tegelsteinspiper var en enestående fin murerkunst som nesten kunne minne om kunstverk. Nå er alt dette borte, og litt av Sunds gamle bebyggelse et par bygg fattigere.