Vårturen på Vikten

__________
12 June 2022
__________
Vikten 2. juni 2022. Foto: Kjell Inge Nilsen

Etter en tre timer lang vandring rundt morenene og bebyggelsen på Vikten 2. juni med Einar Eriksen som turleder, hadde nok de vel 20 deltakerne fått så mye informasjon om stedet at det sikkert tok tid å fordøye alt.

Einar er født på Vikten, og startet med å fortelle om sin fødsel der mora nesten strøk med, men en gammel mann i området som var kjent for sine evner mot sykdom ble hentet og fikk berget mor og barn. Her var vi så heldig å bli sponset av Glasshytta med hver vår flotte brosjyre om «Morenene på Vikten», stor takk til Anders Tangrand.

Rahula02062022
En liten stopp ved det som skulle bli Åsvar Tangrands "Rahula". Einar i midten. Foto: Kjell Inge Nilsen.

Grunnfjellsgneis
Vi startet fra Glasshytta opp morenestien langs kanten av moreneplatået ovenfor bebyggelsen og fortsatte opp mot Vasskroken. Her på platået er det frodige slåttemarker, og i øver kant stoppet vi ved Åsvar Tangrands påbegynte prosjekt «Rahula» som han aldri fikk oppleve å ta i bruk. Ved stien opp til Vasskroken var det reist en stein av såkalt grunnfjellsgneis med markerte strukturer betegnet av arkeologene som oppstått fra tilblivelsesprosessen, et kunstverk i seg selv.

Det bar så ned sørover etter den opparbeidede veien til vi rundet inn på hovedveien igjen og fortsatte gjennom Viktengården. Einar var ustoppelig i sin viten, og det ble mange stopp langs veien for hver gang noe skulle fortelles. Vi fikk vite hvor stua til Hermann Abelsen en gang sto, og plassering av tidligere naust og støer. Likeså hvor Harald Jakobsen fant en gravrøys i hagen en dag han skulle flytte noen steiner.

Fra veiens ende gikk turen nordover langs en sti til Stigan hvor vi stoppet ved restene av mur fra hus og fikk nøye beskrivelse om hvem som hadde bodd der. Tilbake ved bebyggelsen ble det ny tur opp på moreneplatået, denne gang fra nord, for mere informasjon om tidligere bosetting og bebyggelse her oppe. I dag er en del av Viktens bosetting etablert i dette området.

Selv om turen kanskje ble i lengste laget, hadde vi inntrykk av at deltakerne var svært fornøyde både med turen og turlederen. En stor takk til Einar Eriksen som delte sin kunnskap med oss denne vakre junikvelden på Vikten.

Les flere artikler fra Flakstad

© Alle rettigheter reservert - Flakstad Historielag
Utviklet av Malebarisk i samarbeid med AuroraBorealis.no.