Skip to main content

Ny Vargfot

__________
09 November 2022
__________

Historielagets årbok Vargfot kommer i år med 6. utgave, og er gjennom årene blitt svært populær. I årets utgave kan vi bli med på et «besøk» i Langaasgården i Sund og tenke oss hvordan den framsto i sin fordums prakt. Det er Kulturarv Lofoten som er i full gang med restaurering av det gamle bygget og tar oss med i gårdens historie og til slutt fra rom til rom. Du kjenner nesten lukten og hører stemmene fra virksomheten i huset ettersom du vandrer fra en etasje til neste.

Brukskunstnerne på Vikten, Åse og Åsvar Tangrand, som gikk så alt for tidlig bort, har fått sine livshistorier i boka med deres klokketro på seg selv for å få etablert sine kunstbedrifter på Vikten. Samtidig skulle også gården drives og 9 barn oppfostres. Men de ga aldri opp, og både Glasshytta og Keramikktårnet er blitt kjente landemerker på gården.

Historien om Anne Pedersdatter Basse som fikk barn med sin svigerbror og dømt til døden, men ble benådet av kongen mot å flytte til Finnmark, er vel verdt å lese.

En annen sliter som måtte klare seg med lite var blikkenslageren på Jekthaugen, Sjur Eriksen, som hatet navnet sitt slik at han alltid forlangte å tituleres som Eriksen. Til og med på gravstenen på Flakstad kirkegård står det bare S. Eriksen.

Ellers kan vi bli med Dagny Johnsen i hennes fortelling om barndom og oppvekst i Andopen i Nappstraumen, og Åsta på 12 år som drev linefiske sammen med sin far på 1920-tallet, også det i Nappstraumen.

Vargfot 2022 har til sammen 14 fortellinger om et variert liv og levnet i vår Flakstadfortid, godt krydret med mange foto. Den er vel verdt å lese fra perm til perm. Bestill den her…

Les flere artikler fra Flakstad