Markering i Skjelfjord til minne om alliert støtte 1940

__________
16 November 2023
__________
For fjerde år på rad legger veteranene ned en krans og minnes krigens ofre. Bakerst fra venstre: Odd Johansen, Asbjørn Johansen, Inge Bengt-Iver Pedersen og Arne Harald Pedersen. Foran fra venstre: Geir-Jonny Abelsen og Håvard Walla. Foto: Lofoten heimevernsområde.

Frammøtte veteraner og venner holdt for fjerde år på rad markeringen til minne om alliert støtte, ofre og vennskap i Skjelfjord. I år kom det besøk fra Storbritannia til det som har blitt en årlig tradisjon for å markere den britiske minnedagen for krigens falne.

Av Lofoten House of Veterans
Den hemmelige marinebasen som ble opprettet i Skjelfjord i 1940, var i ferd med å bli glemt av historien – inntil en gruppe lokale ildsjeler fikk satt opp en minnestøtte om hendelsene i 2010. I år kom en representant fra de britiske styrkene, major Michael Deveraux fra Royal Marines Commando, for å hedre de britiske sjømennene som ble drept i et flyangrep i Skjelfjord 10. mai 1940.

I strålende høstvær ble en verdig ramme for arrangementet satt, med æresvakt fra Lofoten Heimevernsdistrikt 16201 under ledelse av kaptein Bjørn Ragnar Larsen.

Håvard Walla fra Lofoten House of Veterans ønsket velkommen til arrangementet, som veteranforeningen har tatt initiativ til å markere på denne dagen.

– 625 dager har gått siden invasjonen av Ukraina, hvor ett land har angrepet et annet i Europa. Vi kan ikke glemme tidligere ofre for vår fred og frihet i dag og tro at det ikke kan gjenta seg, sa han.

MinnetaleDeveraux

Major Michael Deveraux fra Royal Marines Commando deltok fra det britiske forsvaret.
Foto: Lofoten heimevernsområde.

Major Deveraux dro parallellene fra fortiden til i dag i sin minnetale.

– Døden er sjelden langt unna, og den skiller ikke på alder eller tittel. Det er viktig å ta en pause, reflektere og minnes i en usikker verden. I Guds øyne er vi alle like, minnet majoren om i sin tale til de frammøtte.

Ordfører Einar Benjaminsen påminnet i sin appell om de ofre som krigen krevde.

– Fem britiske soldater falt her, og når det kom for en dag at de lokale hadde hjulpet britene, måtte også lokale hjelpere flykte til England for å berge seg unna okkupantens hevn, sa ordføreren.

– Vi takker alle de soldater og sivile som sto opp mot okkupantene og sikret vår fred og frihet, avsluttet ordføreren med.

På vegne av Lofoten House of Veterans var det Asbjørn Odd Johansen (94) som la ned krans ved minnesmerket. Johansen opplevde selv okkupasjonen og tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden under britisk ledelse etter krigen. Markeringen ble avsluttet med ett minutts stillhet for krigens ofre.

Etter kransenedleggelsen ble det samling på klubbhuset til Lofoten House of Veterans hvor hendelsene i Skjelfjord ble redegjort for i et foredrag med servering av kaffe og kaker.

Les flere artikler fra Flakstad