Skip to main content

Historisk vandring på Flakstad

__________
22 September 2021
__________
Foto: Turid Aksberg

Søndag 19. september 2021 fikk vi endelig gjennomført denne turen som opprinnelig var planlagt i fjor. Da ble den selvsagt utsatt på grunn av koronapandemien.

Og til vår overraskelse hadde 38 personer møtt opp på rasteplassen på E10 på Flakstad, klar til å bli med på turen. Turleder denne gang var Ole Martin Kristoffersen (bildet), født og oppvokst på Flakstad og stedets eneste gjenværende gårdbruker. Han ga oss en innføring i drivere og eiere av prestegårdsjorden opp gjennom tidene hvor han nå er den som høster markene.

Langs stranden ble vi tatt med over enda to større sandstrender, overraskende for mange som ikke hadde vært her før. Vi ble fortalt litt om kirka og prestegården, og vist stedet «likberget» der kister ble ilandført for å bli gravlagt på kirkegården.

Et annet sted landet kirkegjengerne som kom med båt over sundet fra Vikten, Vareid og Napp. Også ei lita stø med steinhelle som ble kalt kai. Her ble varer til gården på Midtsundstad tatt på land. I gården på Midtsundstad har det vært både handel, skole og post.

En liten kaffepause ble det så vidt tid til før vi fortsatte mot «Silsandnesset» der turen endte etter at vi til sist hadde fått påvist landingsstedet for innbyggerne fra Kilan og Bø når de kom roende til Flakstad.

Alt i alt en meget vellykket vandring i et historisk landskap, og vi håper å kunne gjennomføre en lignende tur et annet sted i Flakstad neste år.

Ole Martin Kristoffersen var en kunnskapsrik turleder. Foto: Turid Aksberg

Les flere artikler fra Flakstad