Skip to main content

Historisk vandring i fotsporene av forfedrene

__________
16 May 2019
__________

Vårens vandring gikk til Stor-Sandnes etter den gamle stien fra Napp til Myrland søndag 12. mai.

Værmeldingen var ikke den aller beste og lovet oss både kuling fra nord og regn, men 14 personer møtte likevel opp ved småbåthavna på Napp i tykke turklær og varm kaffe i ryggsekken.

Turleder var Almar Arntzen, født og oppvokst på Lille-Sandnes og dermed grundig kjent i hele området. Han stoppet opp titt og ofte og viste oss både rester etter bosetting og fortalte mye om historien rundt dette. Mellom Lille og Store-Sandnes måtte vi ta asfalten i bruk et stykke fordi dagens vei er bygget på den gamle traseen. Her ble vi vist elva der det i gamle dager hadde stått ei vannmølle, noe som de færreste av oss hadde peiling på. At det ble malt korn flere steder i Lofoten tilbake i tiden er kjent, men å dyrke korn og få det tørket var nok svært vanskelig. Kornet, hovedsakelig bygg, kom nok med jektene fra Bergen. Derfor finner vi mange små kverner der det var en bekk med nok vannføring på høsten til å drive en kvernkall.

Omtrent en kilometer før Stor-Sandnes tok vi av asfalten og gikk opp på gammelveien litt høyere opp i fjellet. Denne er ikke bare en gressgrodd sti, men murt opp med gråstein gjennom kløfter og elveleier i bredde til hestevogn. Her lå også en gammel telefonkabel som en gang hadde vært sambandet til omverdenen fra Stor-Sandnes.

Vi passerte ovenfor utmarksgjerdene og fant en lun rasteplass mellom noen store steiner. Her ble det fram med varm kaffe og mat som igjen fikk litt fart på blodomløpet i kroppen etter den gjennomtrengende, sure nordavinden. Og historielagets leder, Turid Aksberg, spanderte noen aldeles nydelige muffins på alle.

Og her var vi altså ved turens ende, nå ble det asfaltveien tilbake til Napp. Og alt regnet værmeldingen hadde truet oss med – det ble det ganske minimalt av, så undertegnede hadde i hvert fall tørre ytterklær da jeg var hjemme igjen.

Hjertelig takk til alle sammen for en fin tur, og stor takk til Almar for hans videreformidling av den kunnskapen han hadde om området. Det blir ny historisk vandring til høsten, men hvor dette blir er enda ikke bestemt.

Les flere artikler fra Flakstad