Skip to main content

Historielagets nye logo

__________
21 April 2022
__________
Havdelingsmerke på Neslandsodden i utløpet av Skjelfjorden.

Du har kanskje allerede lagt merke til at historielaget har tatt i bruk ny logo. Den symboliserer havdelingsmerkene, et kulturminne fra organiseringen av lofotfisket før moderne teknologi tok over bestemmelse av posisjon på havet og gjorde disse merkene overflødige. I 1857 ble Lofotloven vedtatt og inneholdt bestemmelser om at fiske med garn, line og juksa skulle ha hver sine områder på innersida av Lofoten å fiske på for å unngå konfrontasjon mellom de forskjellige brukstypene. Det ble derfor bygget og plassert godt synlige merker på land, havdelingsmerker, som ga fiskerne en tenkt linje for å holde seg til den del av havet der de hadde lov å fiske.
I Flakstad kommune i Lofoten har det vært plassert flest av disse merkene, og noen står enda igjen på sin opprinnelige plass. For en del år siden ble de gjenværende reparert og malt opp igjen, men vær og vind gjør at de om få år vil være helt borte. Vi er derfor stolte over å ha tatt i bruk dette merket som symbol i logoen til Flakstad historielag. Merkene har ingen funksjon i dag bortsett fra å være kulturminner, men minst et bør tas vare på og bevares for etterslekten.
Logoen er produsert av Ritha Johansen i firma Malebarisk i Skrova. Historielaget er kjempefornøyd med arbeidet og samarbeidet vi har hatt i denne sammenheng, og tusen takk til Ritha for vel utført jobb.
Vi unnlater heller ikke å nevne at det er Ritha som har utformet layouten til vår nye nettside som du nå besøker.

Les flere artikler fra Flakstad