Skip to main content

De gamle julekortene

__________
28 November 2022
__________
På låven sitter nissen ...

Det forste julekortetVerdens første julekort, Cole-Horsley-kortet, ble utgitt i England i 1843 i et opplag på bare 1000 stykker. Motivet på det første julekortet er en engelsk familie som feirer jul, og er påtrykt teksten "A Merry Christmas and a Happy New Year to you". Først 40 år senere kom Norge etter, og fenomenet ble raskt en tradisjon.

Julekort 1918

Julekort er postkort med julehilsen og julemotiv som sendes til slekt og venner ved juletider. Dette kortet er sendt fra Kathrine Larsen som bor på Thuv på Moskenesøya den 16.12.1918 og poststemplet på AA i Lofoten to dager senere.

Julekort 002 Julekort 008

 

 

 

 

 


De fleste julekortmotiv er tegnet spesielt til dette bruk, men det utgis også flere julekort med reproduksjoner av julemotiver fra billedkunst og andre kjente bilder, ofte med påskriften «God jul».

Julekort 003         Julekort 005Julekort 006

Før det ble vanlig å sende julekort i posten, var det vanlig å skrive julehilsener på kort med julemotiv og så overrekke disse til mottakeren personlig. Dette var en skikk som var utbredt over store deler av Europa på 1800-tallet. Det er ukjent når det første julekortet ble solgt i Norge, men ifølge Posten Norge ble det første kortet sendt i 1883. Julekort har vært en viktig del av julefeiringen siden den gang, og fjøsnissen er et av de vanligste motivene på julekortene som på introbildet ovenfor.

Julekort 007   Julekort 004

Nissen har sine røtter i gammel folketro, men han ble stadig utviklet og tilpasset sin samtid.

Julekort 1944

Under 2. verdenskrig fikk nissen en ny betydning, og ble fremstilt som aktiv motstander av den tyske okkupasjonsmakten. Særlig nisselua ble brukt som symbol på protest mot den tyske okkupasjonen, og førte ofte til forbud og konfiskering. Noen julekorttegnere innrettet seg etter forbudet, mens andre fortsatte å utfordre tyskerne med skjulte budskap. Legg merke til krigskorset på brystet og grisehalen fra buksa.

Vi sender færre og færre julekort, men fortsatt er det mange som foretrekker de fysiske postkortene foran de digitale. De tradisjonelle julekortene har med bruken av Internett fått konkurranse fra elektroniske julekort. De blir sendt som tillegg til e-post eller som reine e-kort fordi de er lettere og billigere å sende enn gjennom Posten. Kortet ovenfor kostet 5 øre å sende i 1918, mens det nå 104 år senere koster 19,- kroner !

Les flere artikler fra Flakstad