Gnr. 40 Nusfjord

Artikkelindeks

Pin It

Nusfjord havn ca. 1900

Nusfjord havn ca. 1900.

Opprinnelsen til gårdsnavnet

Professor Rygh kommer med en teori om at navnets opprinnelse ligger i mannsnavnet Knútr, han viser til at vi finner ”Knutzfiord” i Aslak Bolts jordbok fra 1430. Gården ligger ved en fjord, så det er greit å forklare det andre leddet, men det første byr på problemer. Det første leddet kan kanskje komme av et gammelnorsk synonym for fjell, nemlig nut. Men det er også lansert teorier om at det kan ha sammenheng med å nyte. I så fall kan det dreie seg om et tapt usammensatt fjordnavn. Det er i hvert fall en del forskjellige synspunkter på hva som er den egentlige opprinnelsen til dette gårdsnavnet. Krongods i 1647. Erkebispesetet åtte 4/5 og Borgekyrkja 1/5. Bispen fikk til vanlig 800 fisk i avgift.


Gårdshistorien

 

Fiskeværet Nusfjord ligger i en liten fjord ved enden av Nappstrømmen, mellom gårdene Strømøy og Nesland. Beliggenheten nært innersiden av Vestfjorden og den naturlige havnen gjorde tidlig Nusfjord til et egnet utgangspunkt for fiske, og fra tidligere tider bygde både lokal og tilreisende fiskere rorbuer her som utgangspunkt for vinterfisket. I nord grenser Nusfjord til gården Kilan, hvor det tidligere gikk en sti over Nusfjordheia før det ble bygd vei til Nusfjord.

Kommentarer  

#2 Kai karstensen 10-01-2016 14:50
I en dåp i Flagstad kirke 24 januar 1772 døpes en pike med navn Berit Maria. Far er Hemming Chistoffersen og mor Rachel Jensdatter. En av de fem faddere er Martha Elisabeth Tidemann. Er det noen som har noen opplysninger om denne Martha E. Tidemann?
Siter
#1 Hanne Kjersti 06-07-2014 00:10
Hei! Leter etter denne Edle Flaas videre skjebne. Er det noen lokalhistorisk interesserte som kjenner til henne? Fikk hun barn/giftet hun seg, evt med hvem (og hvor)? Funnet henne i FT1910, men ikke noe sted i arkivene siden. Takknemlig for hjelp!
Siter